Sziasztok!


 

 

 

 

 

Gábor vagyok, fotográfus, aki nagyon szeret új embereket megismerni munka közben. Fotográfus, aki már gyermekkora óta tudta, hogy az emlékeket képekbe szeretné zárni és megmutatni a világnak,másoknak és persze megőrizni ezeket a pillanatokat saját magának is. Az elmúlt évek alatt a fotózás nem csupán a szakmám és hivatásom lett. Nagyon hamar észre kellett vennem, hogy az emlékpercek készítése szinte az életemmel vált egyenlővé, olyannyira meghatározza a mindennapjaimat.


A célom, hogy egy fotózás ne csak egy kötelező esemény, egy szabályokkal teletűzdelt kedvtelen időtöltés legyen Számotokra. Minél inkább arra törekszem, hogy egy vidám kalandként éljétek meg, váljon élmény, majd pedig idővel nagyon jó emlék belőle, melyet fotóimon keresztül bármikor visszanézhettek.


Képeimet leginkább a precizitás, a letisztultság és a meleg színárnyalatok jellemzik. Mindemellett természetesen az évek alatt kialakult látásmódom és az utómunka közben használt stílusom teszi egyedivé az elkészített fotókat. Azonban ezeknek a képeknek mégis csak Ti vagytok a legfontosabb alkotóelemei, hiszen a felszabadult mosoly és a vidámság elengedhetetlen kelléke egy fotózásnak.


Fotó: Fazekas Dorka

Három Random tény Rólam:

I. Különös hobbim az ornitológia

Mindig is szerettem a természetben lenni, szerettem megfigyelni az élővilágot. Már gyermekként megvolt bennem a vágy megörökíteni a vízparton és az erdőben repkedő madarakat, ezért hát lerajzoltam őket. Miután a fotózás megjelent az életemben, már az objektívvel vadásztam rájuk ám egy idő után rá kellett jöjjek, hogy nem csupán a pillanat megörökítése érdekel.

Öröm volt megfigyelni, megérteni és felfedezni ezeket az élőlényeket. Feljegyezni mikor, mit és hol láttam. Adatokat beküldeni a kutatóknak, madaras könyveket böngészni napestig. Ma már kevesebb időm van tudományosabb szinten kalandozni a madarak között, de ha sikerül feltölt és kikapcsol. Ne lepődjetek meg ha a kreatív fotózás közepén egy-egy fura madárdallam hallatán pár másodpercre elkalandoznak a gondolataim :)

II. Kedvenceim: A skandináv filmek

Valamiért vonz az északi életérzés. A hideg és rideg, ámde különlegesen szép tájak. A hó és a sötét komorság ellentétes harmóniája mindig különös érzésekkel tölt el. A skandináv krimik és thrillerek megszállottja vagyok. Kedvelem azokat a sorozatokat és filmeket melyek mernek mások lenni a megszokott sémáknál. Szeretek nyomozós szálakat kibogozni és a végén meghökkenni ki volt a gyilkos!

III. Imádok az interneten nyomozni

Képes vagyok órákat eltölteni a Google műholdképeinek felfedezésével, túrázni Street View módban. Szeretek másoknak segíteni, ha keresnek valamit és sehol sem találják. Egyfajta kihívásnak élem meg ezeket a dolgokat és felbosszant ha nem találom, amit keresek. Ezzel együtt motivál is és kihívásként élem meg ha egy elveszett régi videót kell előkeríteni az internet archívumából...

Stílus és hitvallás


Az évek múltán minden fotósnál kialakul egyfajta egyedi látásmód. Amint egyre jobban megismerjük magunkat, az érzéseinket, és a képességeinket egyre inkább meg tudjuk mutatni a képeinken keresztül a kialakult szemléletünket. Ez a folyamat mindenkinél más. Nálam viszonylag hosszabb időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elkezdjem azt látni a saját fotóimban, amit legbelül mindig is éreztem és elképzeltem. De ez a folyamat sosem fejeződik be, mindig van és mindig lesz hova fejlődni, mindig lesz min dolgozni, ugyanis véleményem szerint tökéletes kép nem, vagy csak nagyon kevés létezik.


Szeretem a meleg színeket, szeretem a természet tónusait és az ezeket körülölelő árnyalatokat. A leginkább akkor érzem otthon magam, ha az erdőben, a mezőn vagy a vízparton fotózhatok a lemenő Nap fényeiben. Ugyanis a fények hangulata a másik olyan pillér a munkámban, ami elképesztő motivációt és kreativitást tud párosítani a fotózásaim során. Nincs két ugyanolyan naplemente, nincs két ugyanolyan árnyék az erdői lombjai között. Ha pedig minden összejön és ellenfényben fotózhatok, akkor kap el leghamarabb a flow :)


Törekszem az életszerű pillanatok megörökítésére, a természetes dolgok megőrzésére. A célom, hogy egyfajta kalandként éljétek meg a fotózást amelyre a későbbiekben is jó érzéssel gondoltok majd vissza. Az élmények megélése közben sokkal könnyebb a fényképező előtt mosolyogni, egymásra hangolódni, egy pillanatra kiszakadni a mindennapokból. A fotózás egy közös projekt, ahol bármivel feldobhatjuk a hangulatot, legyen ez akár egy délutáni piknik, egy kirándulás a hegyekben, vagy egy vidám borozgatás a naplementében.

És végül egy kis szakmai érdekesség. Élő podcast egy esküvőről, Pásztor András ceremóniamester vezényletével: